• Is uw hond aan een trimbeurt toe?
  • Groot of klein? Iedere hond is bij mij welkom.
  • Is uw hond niet gek op zijn trimbeurt?

Wat kan ik zelf doen?

Vachtverzorging

Wilt u dat uw hond tijdens een trimbeurt op zijn gemak is, dan kunt u het beste de hond zo vroeg mogelijk is zijn/haar leven aan een trimbeurt laten wennen. Heeft u een puppy die later getrimd zal moeten worden, wen hem dan aan een kam en borstel maar ook aan de föhn en wasbeurt. Doe dit op een rustige ontspannen manier en beloon de hond na afloop. Hij zal dan in de trimsalon beter handelbaar zijn en niet uitgeput van de spanning thuiskomen.

Kammen en borstelen
Doe dit minimaal 2x per week. Zorg dat eventuele klitjes uitgekamd worden. Ga met de kam helemaal tot op de huid om alle klitten te vinden. Bij een dikke vacht (golden retriever, new foundlander, chow chow) zult u het haar stukje voor stukje uit moeten kammen. Denk vooral aan de oksels en liezen, kin, billen en poten. Borstel of kam niet te hard en te vaak op dezelfde plek. Dit kan irritatie veroorzaken en de rui en haaruitval zelfs stimuleren.

Wassen
Heeft uw hond liggen rollen in iets vies, ruikt hij niet zo lekker of is zijn vacht vettig en dof? Een wasbeurt doet wonderen!
Gebruik een speciale hondenshampoo. Uw hond mag hiermee zo vaak gewassen worden als u wilt. Zelfs voor honden met een gevoelige huis bestaat er een speciale shampoo die regelmatig gebruikt kan worden. Bij langharige pluizige vachten kunt u ook een conditioner gebruiken. Het haar wordt dan weer lekker zacht. Probeer voor de wasbeurt alle klitten uit te kammen. Het wordt namelijk niet schoon onder een klit en de klitten zullen door het water strakker worden. Droog de hond met een lauwe föhn. Probeer bij lang haar met de haargroei mee te föhnen. Vanaf de rug naar beneden en achteren. Zo voorkomt u dat u de klitten erin blaast.

Gebit, oren, ogen en nagels

Gebit
Iedere hond is vatbaar voor gebitsproblemen. Klein hondjes vaker als grotere. Controleer daarom het gebit van uw hond op tandsteen. Dit zijn de bruine randen langs het tandvlees, meestal op de achterste kiezen. Op den duur kunnen deze kiezen los laten en uitvallen. En ook een hond kan kiespijn hebben! Hij zal dan minder gaan eten en zich lusteloos gedragen. Een bezoek aan de dierenarts zal dan noodzakelijk zijn. Om dit te voorkomen kunt u het gebit van uw hond regelmatig poetsen. Bij de dierenspeciaalzaak kunt u speciale borsteltjes kopen en zelfs hondentandpasta. Begin hiermee wanneer de hond nog een pup is. Hij zal hier dan later geen problemen mee hebben.

Oren
Kijk ook af en toe eens in de oren van uw hond. Zijn deze mooi rose en schoon dan is er geen probleem.
Zijn de oren van binnen rood of met zwarte vlekken, krabt de hond veel aan zij oren, schud hij vaak met zijn kop en komt er een vieze lucht uit dan heeft uw hond waarschijnlijk een ontsteking of oormijt. Oormijt is zeer besmettelijk! Ga dan direct naar de dierenarts.

Ogen
Vooral hondjes met een korte snuit (Shi-tzu, Pekinees) kunnen snel problemen krijgen met de oogjes. De traanbuis van deze hondjes is sneller verstopt en de ogen krijgen niet genoeg vocht. Verwijder opgedroogd traanvocht met een vlooienkammetje en maak het rond het oog schoon met afgekoeld gekookt water en een wattenschijfje. Let bij kortgeknipte snuitjes op dat aangroeiend haar niet in de ogen gaat prikken. Dit kan ontstekingen veroorzaken.

Nagels
Te lange nagels kunnen voor uw hond niet alleen vervelend zijn, maar omdat nagels rond groeien kunnen deze zelfs zover doorgroeien dat ze het vlees onder de voetzool doorboren. Let hier dus op en laat de nagels als ze te lang zijn knippen door uw trimster. U kunt hiervoor een aparte afspraak maken bij mij.

Parasieten

Vlooien
Controleer uw hond regelmatig op vlooien. Krabt en bijt de hond zichzelf vaak dan is dit al vaak een aanwijzing voor vlooien. Een witte vacht is makkelijker te controleren dan een donkere. Gebruik eventueel een vlooienkam. Deze is niet bedoeld om vlooien te verwijderen, enkel om ze op te sporen.
Behandel de hond en alle andere honden in huis, maar ook katten en knaagdieren met een vlooienmiddel. Dit moet iedere 6 weken herhaald worden voor een succesvolle behandeling. Bestrijd ook de vlooieneitjes en larven in huis met een daarvoor bestemd bestrijdingsmiddel.

Wormen
Geef uw hond 4x per jaar een ontworm middel.

Voeding

De juiste voeding is voor een hond zeer belangrijk. Een hond is van nature een vleeseter. Een voeding met een hoog percentage vlees of zelfs 100% vlees heeft dus de voorkeur. Er bestaan ook brokken met een hoog percentage vlees. Wat u uw hond niet moet geven is rauw varkensvlees. Geef uw hond geen voedsel bestemd voor mensen. Hij kan hier maag en darmklachten en diarree van krijgen. Wilt u uw hond verwennen koop dan een lekkere kluif of hondenkoekjes voor hem. Verander bij voorkeur niet van merk of soort hondenvoer. Wilt u dit toch doen, doe dit dan geleidelijk aan. Iedere dag een beetje meer van het nieuwe voer.