• Is uw hond aan een trimbeurt toe?
  • Groot of klein? Iedere hond is bij mij welkom.
  • Is uw hond niet gek op zijn trimbeurt?

Behandelingen

Trimmen

De term trimmen is een algemene naam voor het inkorten of uitdunnen van de vacht.
Dit kan op verschillenden manieren, afhankelijk van de vachtsoort van de hond.

 

Plukken of strippen

Het plukken van een vacht is niets anders dan het handmatig verwijderen van loszittend haar uit de harde bovenvacht. Er wordt enkel haar verwijderd dat uitgegroeid is en los in de haarschacht zit. De hond van vroeger met deze zogenaamde plukvacht kon zelf de losse haren kwijtraken doordat ze door bosjes en struikgewas liepen zodat de losse haren in de takken achterblijven. Tegenwoordig moet de mens onze huishond hier een handje bij helpen. Wanneer de hond "plukrijp" is zullen de haren makkelijk te plukken zijn. De hond zal dan voor het grootste gedeelte geplukt kunnen worden. Op sommige plekken zoals de onderkant poten, snuit en geslachtsdelen is het plukken vaak niet mogelijk en ook pijnlijk voor de hond. Deze plekken zullen dan geknipt worden.

Voorbeelden van plukhonden zijn: Ruwharige teckel, Ruwharige Jack Russel, Cairn terrier, West Highland White Terriër.

Scheren

Scheren is het inkorten van de vacht met behulp van een speciaal op de hondenvacht afgestemde tondeuse. Dit kan op verschillende lengtes variërend van 3 mm tot 30 mm. Het scheren van honden met een dikke ondervacht is af te raden omdat de ondervacht dan nog sterker zal verdikken.

Honden die vaak geschoren worden zijn: Poedel, Bouvier, Boomer, Maltezer.

Inkorten

De vacht wordt ingekort met een effileerschaar. Het haar blijft dan wat langer, maar is nog wel goed te onderhouden. De hele vacht wordt met een effileerschaar ingekort om zo een natuurlijk uitziende en soepelvallende vacht te krijgen.

Honden die vaan ingekort worden zijn Chih Tzu, Lhasa Apso, Maltezer.

Uitwollen

Uitwollen is het verwijderen van loszittende onderwol bij stokharige honden in de ruiperiode. Eerst wordt de vacht goed doorgeborsteld om het meeste loszittende haar en eventuele klitten te verwijderen. Door de hond te wassen zullen de haren van de onderwol die verwijderd kunnen worden beter loszitten. Daarna kan de hond gedroogd worden met een waterblazer. Dit is een zeer krachtige föhn. Het is niet aan te raden dit in huis te doen. Het haar vliegt door het hele huis.

Voorbeelden van honden die uitgewold kunnen worden: Newfoundlanders, Golden Retrievers, Berner Sennen, Keeshond groot en klein, Duitse herder